İtalya Başbakanı Meloni, G20 Zirvesinin başarılı geçtiğini söyledi
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Hindistan’ın dönem başkanlığında Yeni Delhi’de düzenlenen 18. G20 Liderler Zirvesi’nin başarıyla sonuçlandığını ancak bunun kolay bir süreç olmadığını söyledi.
Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Meloni, “G20’nin bu zirvesinde elde edilen ve hiç de kolay olmayan başarıdan dolayı (Hindistan) Başbakanı (Narendra) Modi’yi ve Hindistan’ı tebriklerimi yinelemek isterim.” söz konusu.
Tepenin zirvesinde bazı kişilerin nihai bir açıklama yapılmaması yönünde çekinceleri olduğunu hatırlatan Meloni, “Bazıları bir sonuca varılmamasını umuyordu. Açıklama yapmak önemli ilerleme kaydedildiği anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
G20 Başkanlar Zirvesi sonuç deklarasyonuna değinen Meloni, “Ukrayna’ya özel atıfla bir deklarasyon üzerinde çalıştık ancak bakanlar düzeyindeki toplantıların nihai deklarasyon olmadan tamamlandığını düşünürsek bu bir konsensüs deklarasyonudur ve bunun önemli olduğunu düşünüyorum. bu içerikte.” dedi.
Meloni, nihai deklarasyonda geçen yılki zirveye kıyasla herhangi bir geri adım görmediğini belirterek, şunları ekledi: “Bu, Rusya’nın muhtemelen izolasyondan kaçınmak için sonuçları imzalamasına da yol açan karmaşık ve zor bir görevdi.” değerlendirmesini yaptı.
İtalya’nın Hindistan başkanlığının başından itibaren işbirliği teklifinde bulunduğunu anlatan Meloni, G20’nin gelişmekte olan ülkeler ve küresel güney ülkeleriyle diyaloğa izin verdiği ölçüde stratejik ve çok taraflı bir forum olduğuna inandığını ifade etti.
“Afrika, gelecek yıl İtalya’nın G7 Başkanlığı’nın ana konularından biri olacak”
Afrika’nın bu G20 Liderler Zirvesi’nde İtalya’nın rolü sayesinde daha merkezi bir konuma sahip olduğuna dikkat çeken Meloni, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünkü genel kurul toplantısında Afrika’nın konuşmaların merkezinde yer alması tesadüf değil. Toplantıya Avrupa Birliği (AB) liderleri ve Afrikalı liderlerle katıldık. Özellikle Sahel’de artan istikrarsızlıktan bahsedildi. Göç konuşuldu. Yatırımlar konuşuldu, gıda krizi konuşuldu, ülkelerle iş birliği konuşuldu, “Bunu artırma isteği de var. Afrika, gelecek yıl İtalya’nın G7 Başkanlığı’nın ana konularından biri olacak.”
ITA Havayolları ile Alman Lufthansa arasındaki anlaşmaya AB Komisyonu’nun onay vermemesinin sorulması üzerine Meloni, “Objektif olmak gerekirse, yıllardır çözüm bulmamızı isteyen Komisyon’un, bunu yaptığımızda bunu engellemesi merak uyandırıcı. Bir çözüm bulun. Bir yanıt bekliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
“Çin ile ikili düzeyde ilişkileri derinleştirmeyi hedefliyoruz”
İtalya’nın ulaşım ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı amaçlayan Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nden ayrılmayı düşündüğü döneme denk gelen G20 Liderler Zirvesi’nde Çinli mevkidaşı Li Qiang ile bir araya geldiği hatırlatılan Meloni, Tarihi İpek Yolu, şöyle konuştu: “Çin ile ilişkilerimizi ikili düzeyde derinleştirmeyi düşünüyoruz.” söz konusu.
Çin’den kendisine yapılan davetin tekrarlandığını aktaran Meloni, “Çin’i ziyaret etme kararlılığımı sürdürmeyi düşünüyorum. İkili işbirliğimiz ve bunun nasıl geliştirilebileceği hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğumuzda Çin’e gitmek daha mantıklı olacaktır” dedi. ” sözlerini kullandı.
Bu arada İtalyan Corriere della Sera gazetesinin Meloni-Li toplantısına ilişkin haberinde, Çin Başbakanı’nın İtalyan mevkidaşını “Kemer ve Yol Girişimi”nden ayrılmayı yeniden düşünmeye davet ettiği ancak Meloni’nin ayrılma niyetini ilettiği iddia edildi. Li.
Öte yandan Meloni, G20 Liderler Zirvesi’nin ardından bu akşam Katar’ı ziyaret edeceğini belirtti.